3D modeli spomenika juga Srbije za veću posećenost – projekat studentkinja Elektronskog fakulteta

Studentkinje niškog Elektronskog fakulteta Aleksandra Stojković, Aleksandra Dinković i Ana Janaćković prave 3D modele najvažnijih spomenika, crkava i manastira jugoistočne Srbije. Digitalizacijom kultnog nasleđa žele da motivišu ljude da se vrate u obilaske muzeja i veruju da će ovakvim 3D modelima doprineti boljoj prezentaciji epicentara kulture ovog dela Srbije.

Projekat digitalizacije kulturnog nasleđa počeo je pre 2 godine, kada su se, tadašnje 22-godišnjakinje, prvi put susrele sa izradom 3D modela spomenika i stekle osnovna znanja i veštine.

Dve godine kasnije, studentkinje smera Multimedijalne tehnologije pri Elektronskom fakultetu, nastavile su samostalno da digitalizuju neke od najvažnijih spomenika kulture južne Srbije, a prvi projekti su im bili Bali-begova džamija u Nišu, kuća Bore Stankovića u Vranju i Muzej Ponišavlja u Pirotu.

Pročitajte više na protalu Južne vesti: https://www.juznevesti.com/Drushtvo/3D-modeli-spomenika-juga-Srbije-za-vecu-posecenost-projekat-studentkinja-Elektronskog-fakulteta.sr.html