U Kragujevcu predstavljen projekat digitalizacije kulturnih dobara Srbije

Na poziv upravnice Univerzitetske biblioteke Vesne Abadić dr Nikola Stojanović je u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, u sredu 10. aprila 2024. godine sa početkom u 12 časova održao prezentaciju projekta „Srbija 3D: platforma za digitalizaciju nepokretnih kulturnih dobara Srbijeˮ, koji je realizovao Elektronski fakultet u Nišu uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije. Projekat je predstavljen studentima i profesorima Univerziteta u Kragujevcu, srednjoškolcima i predstavnicima kulturnih institucija u Kragujevcu.

Tokom prezentacije posetiocima su bili predstavljeni tehnički aspekti rada platforme. Posebno treba istaći da deo projekta čini i prezentacija kulturne baštine u virtuelnoj realnosti, tako da je publika uz pomoć dva para VR naočara mogla da virtuelno poseti Manastir Manasiju, koristeći multiplejer mod, odnosno istovremeno prisustvo dva korisnika u virtuelnom prostoru.

Održan je sastanak sa rektorom Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nenadom Filipovićem i tom prilikom napravljeni početni dogovori saradnje iz sfere digitalizacije.